HTML

Béláim, gondolkodjunk!

Magyarország meseország.

Friss topikok

  • Morrózió: Jellemző, hogy csak most találok ide. Köszönöm a cikket, rég röhögtem ennyit. (2013.06.28. 23:56) a nemzeti romantika romjain

Archívum

2012.01.26. 20:37 outisz

A szocialista bicikli-típus

A szocializmusnak vannak kis bűnei, és nagy bűnei. Vannak a véres rémtettek, és vannak azok az apró, alig felismerhető mozzanatok, amelyekben az egész szocializmus ott szorong, épp csak szaga nincs. Ezekből Japánban akár egy-egy remekbe szabott haiku is készülhetne, már ha lenne ún. szocialista-realista haiku. De nincs, mert a jóisten ugyan szeret packázni az emberekkel (lásd, az a sok élveszületett politikus), de azért tudja hol a határ. Van azonban kemping bicikli, amiről nem is gondolná az ember, hogy milyen sötét erők bújnak meg az ülés alá lazán odabigyesztett kis szerszámos táskában. Egy biztos, mikor Dante leszállt a pokolba, Vergilius egy kempingen jött elé, és bár farolni nem farolt, Dante a csomagtartón állva sepert végig a pokol bugyrain.

Hogy mi bajom van nekem a kempinggel? Messzebbről kezdem. Gyerekfejjel sokat agyaltam rajta, hogy mi a francnak lehet a vázon félbehajtani egy biciklit. Csak arra tudtam gondolni, hogy a derékszögű sarkokon behozhatatlan előnyt jelent egy anyuka számára a kanyarban megbicsakló bicikli, hisz mennyivel gyorsabban lehet kanyarodni akkor, ha a bicaj is kanyarodik. Mindenki együtt!  Márpedig a kenyérgyári boltig kemény verseny folyt, hisz sok volt a szomszéd, és kevés a fóka alakú cipó. Ez volt hát számomra a szocialista embertípus szocialista bicikli típusa. Anyámnak pedig volt kempingje, nekem volt reggelim, a bicikli piros volt, éreztem, biztonságban vagyok, a világ mégiscsak a jó irányba forog.

Jó pár év eltelt, mire rádöbbentem az igazságra. Valami svájci lakókocsi kanyarodott elém - biztos valami extrémre vágytak -, mikor megláttam a félbehajtott kempinget felaggatva a lakórész hátuljára.

A helyére.

Ez hát a szocialista bicikli típus, a pocsolyák küllős vidrája, a magyar mini morris... egy amolyan pót bicikli, amivel az ember legurul a genfi tó partjára. Na nem parizert venni, meg a postára, meg bevakolni az istállót, hátul a diszperzites vödör... Nem. Legurulni szépen a tó partjáig, az amúgy iszonyatosan távoli, legalább 100 méterre lévő kempingtől, hogy ott aztán konstatáljuk, mindjárt ebéd idő, és már csak azt kell megtudni, sütnek-e valahol halat.  

Akkor döbbentem rá, hogy mi a vasfüggöny biztonságosabb oldalán voltaképp folyamatosan kempingeztünk. Azaz bennünket folyamatosan kempingeztettek. Persze mindent megtettek, és megtettünk mi magunk is, hogy elhiggyük, mi itt, kérem szépen, komolyan élünk. Ahogy a nagyok odaát, pontosan ugyanúgy. Sőt, még annál is. Közben meg egy hatalmas kemping volt az egész ország, ahol a legkomolyabb program a délutáni lengőtekézés volt. Maradt hát a felhőtlen kempingezés, bele a végtelenbe, aztán a falnál visszafordulni, de szerencsére a kemping kis körön megfordul, és ha az sem elég, gerincnél félbehajtva, hogy még a saját seggünket is ki tudjuk nyalni.

Rá kellett tehát jönnöm, hogy a kemping tényleg a szocialista bicikli tipus, csak máshogy. Mert mindenki lopta. Egymástól. Anyámét is ellopták. Azt mondta erre a rendőr, lopjunk egy másikat. Itt azonban - lábgombához hasonlóan - megjelent a szakadatlan társadalmi fejlődés. Lopni ugyanis senki sem lopott magának két kempinget, csak egyet, és ez az igazi szocializmus. Hagyjunk meg valamit a másiknak is, mert ha tied újra ellopják, legyen kitől megint lopni. Amúgyis, magunk között marad, épp csak más anyuka ül rajta, de a kenyér a hálós szatyorban ugyanaz. Kis bűn ez egy embernek, de nagy bűne ez a szocializmusnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tultoltuk.blog.hu/api/trackback/id/tr773869415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása